28 oktober verslag bezoek klooster

Zaterdag 28 oktober om halfeen vertrokken we met zo’n dertig gemeenteleden richting Oosterhout om een bezoek te brengen aan de Norbertinessenpriorei. Aangekomen in Oosterhout sloten enkele leden van Krabbendijke en Rilland-Bath bij ons aan.

We werden gastvrij ontvangen door een van de zusters. We mochten gelijk naar de kloosterkerk voor het meevieren van de middag-gebedsdienst, bijzonder om dit mee te beleven. De zusters houden drie maal per dag een viering, om kwart over zeven een ochtenddienst, om twee uur een middagdienst en om zeven uur de avonddienst, naast de eucharistieviering.

Na deze middagviering kregen we een inleiding over het ontstaan van de kloosterorde en hun manier van leven. De gemeenschap werd gesticht in 1271 en sinds 1645 wonen de zusters in het kasteeltje De Blauwe Camer in Oosterhout. Er wonen nog zestien norbertinessen in het klooster. Daarna kregen we een rondleiding door enkele kamers van het klooster, erg indrukwekkend en er werd leuk verteld door een van de zusters.

Om half vier werden we uitgenodigd voor de koffie/thee en aan elke tafel zat een van de zusters, leuke en interessante gesprekken werden gevoerd.

Na de koffie gingen we naar buiten voor een rondleiding door de tuinen van het klooster, de moestuin, de kruidentuin en de fruittuin. We mochten ook even buiten de poort kijken naar de wijngaard. Hier worden druiven gekweekt die gebruikt worden voor het maken van wijn. Dit is een activiteit die ze nog niet zo lang geleden hebben opgepakt.

We kregen nog de mogelijkheid om te winkelen, er waren o.a. ansichtkaarten, boeken, wijn, bier en kaas te koop.

Het was een mooie en interessante middag waarin we een kijkje mochten nemen in het kloosterleven van de zusters van de Norbertinessen Sint Catharinadal. Om vijf uur vertrokken we met een ervaring rijker weer richting Kruiningen.